De brandweer van Zuid IJzer is gehuisvest in de kazerne aan de Haringestraat 26a te Roesbrugge.

Deze kazerne is gebouwd in het begin van de jaren 70 en deed tot eind 2007 dienst als kazerne voor de brandweer van Roesbrugge-Haringe.

 

Tijdens de officiële inhuldiging van de kazerne , op 7 september 1975, was er in de toespraken reeds sprake van grensoverschrijdende samenwerking, vandaag meer dan 30 jaar later is dit realiteit, snelste adequate hulp zonder rekening te houden met de gemeentegrenzen.

 

Sedert de oprichting van Zuid IJzer (het fusiekorps tussen Proven en Roesbrugge) op 27 december 2007 is de kazerne te klein geworden en is er, door de eigen manschappen, voorlopig een prefab stuk (een 4de poort) bijgebouwd; dit stuk is in gebruik sedert begin 2009.

 

 

Op het gelijkvloers vinden we de garage voor de voertuigen. 4 poorten (elektrisch aangedreven) zorgen ervoor dat de voertuigen vlot kunnen uitrukken. Naast een kleine berging, die gebruikt wordt voor het opbergen van reinigingsmateriaal, is er ook een magazijn. Dit magazijn, volledig met rekken ingericht, biedt plaats aan materiaal nodig voor het onderhoud van het interventiemateriaal, voorraad van diverse producten zoals bijv zandzakjes,

Ook een gezellige kantine, een leslokaal evenals het sanitaire blok situeren zich op de benedenverdieping.

 

Achteraan buiten de kazerne is er een grote koer voorzien, die eventueel gebruikt kan worden voor kleine oefeningen.

 

Op de bovenverdieping is er een vergaderzaal die aansluit op het  kantoor. Verder is er ook bergruimte voor allerhande materiaal.

 

Sedert half 2009 werken de poorten automatisch. Bij het activeren van het oproepsysteem worden de betreffende poorten, zowel voor de brandweer als de dienst 100, geopend en worden de lichten, zowel binnen als buiten, geactiveerd. Hierdoor is de kazerne voor de brandweermannen gemakkelijker en sneller te betreden. Aan dit systeem is ook een lichtkrant gekoppeld, waarop het adres en aard van interventie worden weergegeven.

 

Na de fusie met brandweerpost Watou (in december 2013) barst de kazerne andermaal uit z’n voegen en zijn er, in de nabije toekomst, bouwwerken voorzien. De bedoeling is om extra ruimte te creëren naast de huidige kazerne. Daarin zou plaats zijn voor de nodige kleedkamers en sanitaire accommodatie en plaats voor het stallen van 3 voertuigen. Er is ook een verdieping voorzien die zou ingericht worden als vergaderzaal