Aangifte wespen via e-loket Brandweer Westhoek.

Tips tegen wespen

Eten, zoete drankjes, ijsjes, snoep en andere zoetigheden trekken wespen aan. Laat een blikje nooit geopend achter en controleer zeker je glas of blikje vooraleer je ervan drinkt.
Laat nooit etensresten of verpakkingen buiten liggen.wesp2
Dek je vuilnisbak goed af en maak deze regelmatig schoon.
Pas op met bloemen of zoete geuren thuis. Dit trekt wespen aan.
Gebruik reukloze verzorgingsproducten.
Loop niet op blote voeten door het gras, want wespen steken als je op ze stapt.
Zet een schoteltje met sinaasappel, citroen, kruidnagel of gebrande koffie in de tuin. Wespen hebben hier een hekel aan deze geuren.
Controleer regelmatig de plaatsen waar ooit een wespennest hing. De kans dat er op deze plekken een nieuw komt is groot.

Zo herkent u een wespennest

Een wesp bouwt zijn nest van papier. De nesten zijn bolvormig en ze hangen meestal op een donkere, verborgen plek. Je herkent het nest aan een lichtdonker streeppatroon afhankelijk van de houtsoort waarmee het papier gemaakt is. Als je een nest ontdekt, vermijdt je best bruuske bewegingen wanneer er een wesp in de buurt is. Dit zal enkel de andere wespen uit het nest aantrekken. Sla nooit een wesp dood wanneer ze op je lichaam zit. Probeer ze eerder met een korte vingerbeweging weg te krijgen.

Verdelgen of niet?

De brandweer verwijdert enkel wespennesten die een bedreiging voor de bevolking vormen. Als dat niet zo is of als het nest niet in de buurt van mensen ligt, dan laat je het best met rust.

Wesp, bij of hommel?

Wespen zijn altijd geel-zwart of geel-bruin. Je herkent ze aan hun kenmerkende smalle ‘wespentaille’. Bijen zijn ongeveer anderhalve centimeter lang, bruin-zwart, met een al dan niet gekleurd haardotje op of achter de kop. Hommels zijn groot, mollig, rondom behaard, met geel-oranje, zwarte en soms witte banden.

De nesten van bijen en hommels mogen niet vernietigd worden, omdat deze insecten instaan voor de bestuiving van gewassen. Bovendien vormen ze geen gevaar voor de bevolking.

Eerste hulp na een wespensteek

Controleer of de angel in het lichaam is achtergebleven
Verwijder de angel met een scherp voorwerp. Maak een wegschrapende beweging evenwijdig met de huid. Zo knijp je niet op gifzak en komt er geen extra gif vrij.
Breng ijskoude compressen aan op de steekplaats.
Als je symptomen merkt op andere plekken dan de steekplaats ga je best naar de spoed of je huisarts.

Praktisch

Sinds kort kan je voor de verdelging van een wespennest gebruik maken van het e-loket van Brandweer Westhoek. Wanneer je hier de nodige gegevens invult, komt de brandweer eerstdaags langs voor de verdelging van het nest. Klik op de link hieronder.

Aangifte wespen via e-loket Brandweer Westhoek.