De ambulancedienst 100 (toen nog 900) van brandweer Zuid Ijzer werd in 1966 boven het doopvont gehouden. Tot voor die tijd was de dichtstbijzijnde ambulance gestationeerd in Merkem. Deze afstand was te ver om op een efficiënte manier hulp te bieden aan de bevolking.

Er was in die tijd heel wat lobby werk nodig om een 900 dienst in Roesbrugge operationeel te krijgen. In Brugge stonden ze eerder weigerachtig tegenover dit initiatief.

Dienst100_untitled

Als eerst voertuig kreeg men een oude afgedankte “Battis” ,die in Eupen stond, toegewezen. Wanneer de wagen in Brussel moest worden opgehaald zag men dat hij een wrak was. De Roesbruggenaars wilden hem aanvankelijk niet meenemen maar er werd toch een akkoord bereikt. De firma Dekeyzer uit Poperinge zou de wagen oplappen. Maar wat een terugreis! Toen ze in Poperinge aankwamen reed de wagen slechts 30 km per uur : er bleken twee van de vier motorpakkingen stuk te zijn. Toch werd de ambulance hersteld en deed nog 10 jaar dienst. In dit tijdperk werden patiënten hoofdzakelijk snel vervoerd naar het ziekenhuis (“inladen en wegwezen”). Een patiënt zoveel mogelijk ter plaatse stabiliseren (wat nu de norm is) was toen nog uit den boze

Halverwege de seventies werd er door het ministerie een nieuwe wagen (Volkswagen) ter beschikking gesteld. Deze werd geleverd door een firma uit Boechout.

In 1982 kunnen we opnieuw een nieuwe wagen (Volkswagen transporter) in gebruik nemen, dit wordt de derde ambulance sinds 1966.

Het twintig jarig bestaan van de ambulancedienst Roesbrugge wordt in 1986 op passende wijze gevierd.

Dienst100_1996

 

 

 

 

 

 

In 1996 wordt de 14 jaar oude ziekenwagen vervangen door een tweedehands Volkswagen.

Dienst100_2 1999

 

 

 

 

 

 

Dienst100_2001Dienst100_2001bis

 

 

Op 15 februari 2001 raakt de wagen betrokken in een ongeval (alle inzittenden waren ongedeerd, de wagen kon nog rijden maar de MUG arts weigerde verder transport naar het ziekenhuis).

De toenmalige Poperingse dienstchef G. Vandromme kom een jonge “okkazie” Mercedes Sprinter op de kop tikken, deze werd een paar maand later operationeel.

 

 

Wegens technische problemen in 2010 wordt door het stadsbestuur na een snelle procedure de huidige ziekenwagen aangekocht : tweedehands Mercedes Sprinter bouwjaar 2003 (type opbouw ) afkomstig van Knokke. Dankzij de zeer complete uitrusting en het grote patiëntencompartiment is deze wagen een meerwaarde voor de dringende hulpverlening in onze regio.